Λογοκλοπή

Λογοκλοπή
 

Στη διεθνή κοινότητα ο όρος που έχει επικρατήσει για τη λογοκλοπή είναι ο πλαγιαρισμός. Πρόκειται για την ελληνική απόδοση της λέξης plagiarism η οποία προέρχεται από τη Λατινική plagiarius, που σημαίνει απαγωγέας.

Απαγωγέας είναι η πρωταρχική λέξη που περιγράφει το φαινόμενο της λογοκλοπής και του δίνει έτσι μια μεγάλη βαρύτητα. Το φαινόμενο της λογοκλοπής αναφέρεται στη χρήση της πνευματικής εργασίας δηλαδή ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας και γενικότερα συγγραφικού έργου, χωρίς να αναφέρεται η αντίστοιχη πηγή.  Ουσιαστικά περιγράφει αυτό ακριβώς που σημαίνει, δηλαδή τη λέξη απαγωγή. Λογοκλοπή διαπράττει κανείς όταν παρουσιάζει το πνευματικό έργο τρίτου ως δικό του ακόμα και αν δεν το κάνει σκόπιμα. Η λογοκλοπή θεωρείται αδίκημα και καταδικαστέα από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η λογοκλοπή όμως μπορεί να συμβεί και εντελώς ακούσια, εξαιτίας του μεγάλου όγκου βιβλιογραφίας, της λάθος αναδιατύπωσης ενός μέρους κειμένου ή ακόμα και της αντιγραφής μεταφρασμένου αποσπάσματος. Έτσι είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς λογκλοπή χωρίς να το θέλει και χωρίς να το καταλαβαίνει.

Ο πλαγιαρισμός αναφέρεται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην καλλιτεχνική και γενικότερα σε όλους τους τομείς που παράγουν περιεχόμενο, έντυπο ή ψηφιακό. Στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών είναι τόσο εύκολη διαδικασία και ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα. Αυτή όμως η θετική πλευρά του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει στην αντογραφή περιεχομένου και όχι μόνο στην έμπνευση.

Οι content creators, οι συγγραφείς ή οι επιχειρηματίες που έχουν blog ή ιστοσελίδα πολύ εύκολα μπορούν να υποπέσουν στη λογοκλοπή είτε εκούσια είτε ακούσια. Αυτό μπορεί να βλάψει τη φήμη τους και την εικόνα που έχουν, κι έτσι να χάσουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών ή θεατών τους. Άλλες φορές μπορεί καθώς καταναλώνουν πολύ περιεχόμενο από άλλους, να ξεχάσουν πια ποιες ιδέες είναι δικές τους και ποιες όχι. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα συχνό. 

Για αυτό, είναι σημαντικό στην εποχή μας να ενημερώνονται όλοι και όλες για το τι σημαίνει η λογοκλοπή, ποιες μορφές έχει, τι συνέπειες επιφέρει αλλά και πώς να την αποφύγουν. 

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να μάθετα τα πάντα για την λογοκλοπή τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στους υπόλοιπους τομείς.

Το plagiarism-checker.gr λύνει το πρόβλημα της λογοκλοπής εύκολα και γρήγορα. Αν έχετε ιστοσελίδα, ακαδημαϊκή εργασία, δημοσιογραφικό περιεχόμενο ή οποιουδήποτε είδος κειμένου, εμπιστευτείτε μας ώστε να εξασφαλίσετε την ακεραιότητα του έργου σας!

Δωρεάν έλεγχος 500 λέξεων τώρα

Plagiarism-Checker.gr

Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τη σοβαρότητα της λογοκλοπής και η καταπολέμησή της σε όλους τους τομείς.

Πηγές

Επικοινωνία

Venizelou 34, Kavala, Greece

+30 (210) 300 2036

About Us